Yamanote Jijohsha contact japanese Yamanote Jijohsha
Yamanote Jijohsha

Titus Andronicus

Oedipus Rex

Dojoji

Keisei Hangonko

The Blue Bird

Faust

A Midsummer Night's Dream
MASAHIRO YASUDA

Directorul artistic al trupei Masahiro Yasuda (profil)

 Regizor. Şeful trupei Yamanote Jijousha.
 Născut în Tokyo. Absolvent al Universităţii Waseda.
 1984 In timpul studenţiei la Univ. Waseda, creează Trupa Yamanote Jijousha.

 Este tot mai apreciat pentru activitatea de stilizare a teatrului contemporan prin stilul de interpretare şi regie numit „Yojohan” (doi pe doi).
 In afară de activitatea în cadrul trupei, este angajat şi în alte activităţi, precum multe proiecte de regie, profesor de ateliere dramatice (workshop), membru în jurii de concursuri, etc.
 In 1995, 1996, în cadrul unui proiect solicitat de către Fundaţia pentru Artă a Mun. Mito, regizează în cadrul “Teatrului în aer liber din Mito”. (Piesa “Romeo şi Julieta”, “Într-a douăsprececea noapte”.
 1997 In cadrul unui proiect al Fundaţiei pentru Promovarea Artei şi Literaturii din pref. Saitama, regizează „Fairy Tale”, în cadrul Festivalului de Artă scenică de toamnă. „Ayanokuni”.
 1998 La solicitarea Comitetului Japonez pentru Festivalul Dramatic BeSeTo, regizează piesa care a reprezentat Japonia “Istoria creşterii şi descreşterii Grădinii lui Zeus”.
 1999-2001 la solicitarea Fundaţiei pentru Promovarea Artei şi Literaturii din Mun. Nagaoka, proiectează şi regizează “Teatrul Liric în Aer Liber” şi “Noaptea lui Cehov” (Piese “Visul unei nopţi de vară”, “Imblânzirea scorpiei”, “Aniversarea ”, “Ursul”).
 2001 La solicitarea Colegiului de Teatru pref. Yamanashi şi a Fundaţiei Teritoriale de Creaţie, regizează “Pasărea Albastră”.
 2003-2006 In cadrul cooperării între Comitetul Executiv pentru Proiecte Teatrale Kagawa cu prefectura Kagawa, proiectează şi regizează “Sanuki Shakespeare”. (Piese “Romeo şi Julieta”, “Hamlet”, “Visul unei nopţi de vară”, “Îmblânzirea scorpiei”.
 2001, 2004 la solicitarea Colegiului de Artă Tohogakuen, regizează “ Heisei Chikamatsu Hangonkou” şi “Oedipus în Tokyo”.
 2009 La solicitarea Centrului pentru Artă Teatrală din pref. Shizuoka, regizează „ Aleargă, Melos!”.

 Membru al juriului în: Concursul Dramatic Naţional pentru Liceu, Concursul Regional Dramatic pentru Liceu, Festivalul Dramatic Gardian Garden, Festivalul Dramatic Planet al prefecturii Osaka, Concursul Damatic Riga, etc.
 Lector titular al cursului de dramă la Univ. BunkaGakuin, Programul de Specialitate, Catedra de Artă generală, curs de Dramă, lector la Univ. Obirin, lector la Univ. Niigata, lector la Univ. de Fete Gakushuin, lector la Colegiul de Artă Tohogakuen, lector la seminariul ENBU, lector la workshopul de formare de creatori al Mun. Osaka, 2009. Membru al Comitetului Artiştilor Dramatici, director al Festivalului Riga-shinryoku Festival în anii 1998 şi 2000.
 Participare de lungă durată în revista periodică Engekibook, cu subiectul “Crearea corectă a unei piese dramatice”. Multe articole în periodicele “Teatro”, Shukan asahi”, “Tarzan”, “Culture Pocket”, etc.
 Printre opere, „Trup fericit” (Editura Yosensha)


(The completion of the English version was aided by Hibino Kei, Associate Professor of Seikei University.)