Yamanote Jijohsha contact japanese Yamanote Jijohsha
Yamanote Jijohsha

Titus Andronicus

Oedipus Rex

Dojoji

Keisei Hangonko

The Blue Bird

Faust

A Midsummer Night's Dream

THE AIM OF YAMANOTE METHOD

Metodă special dezvoltată şi structurată pentru formarea actorilor

Metoda Yamanote este o metodă de antrenament al actorilor special dezvoltată i structurată de către trupa Yamanote Jijousha.Printr-o temeinică autoinspecţie, în scopul de a ascuţi capacitatea de dialog şi sensibilitatea corporală, capacităţi slăbite în viaţa contemporană, metoda este aplicată ca bază de educaţie a actorilor zilnic în mod repetat, în cadrul activităţilor scenice.

Antrenament corporal

Trei laturi de bază: Mişcări de mobilitate, antrenament de forţă, exerciţii vocale.

Studii elementare

Sunt efectuate în scopul ca actorul să fie capabil să îşi controleze trupul şi vocea în condiţiile unor sentimente puternice. Mişcările de bază – exerciţii de mers, mobilizarea corporală şi a expresiei feţei funcţie de variate sentimente – mişcări în doi timpi. In afară de acestea, se mai fac antrenamente de coroborare a mişcărilor din viaţa de zi cu zi cu elementele de mişcare scenică şi antrenamente de amplificare a puterii de imaginaţie prin postura corporală.

Studiu liber

Antrenament de improvizaţie. Cu scopul e călire a tuturor senzaţiilor necesare în actorie. În prezent există câteva zeci de asemenea studii, selectate din peste zece mii de tipuri de studiu propuse de către membrii trupei.

Episoade scurte

Pornit de la un material pentru gândirea realismului. In prezent, este vorba de un antrenament de improvizare a unei piese de aproximativ 10 minute, creată în baza unei şedinţe între membri participanţi. Scopul este deprinderea contemplării dramelor care se petrec în jurul fiecăruia dintre noi.

Imitaţie

Aşa cum spune şi Zeami, creatorul teatrului No, în vestita sa “Kadensho” (Cartea transmiterii catarsisului), interpretarea în “metoda Yamanote” are la bază imitarea elementelor realităţii din jur. Scopul este de a ne însuşi senzaţiile necesare metamorfozării în alte caractere prin imitarea persoanelor din preajma noastră care ne-au produs impresii puternice.

RPAM

E vorba de mişcări corporale proprii trupei, provenite din întrebarea pe care ne-am pus-o: Nu există oare vreun dans care să se potrivească japonezului contemporan neinstruit în tehnici de balet, occidental sau japonez? RUPAM este un acronim din R(itm), U(p) (sus), Play (joc), A (ctorie), M(işcare).


(The completion of the English version was aided by Hibino Kei, Associate Professor of Seikei University.)